Blogi

Maailmanloppu saattaa vaikuttaa hyvinvointiimme

“Kaikki tapahtuu samaan aikaan! Tulevaisuus tuntuu hähmäiseltä, enkä tiedä mitä minun pitäisi siitä ajatella, varsinkaan tuntea tai mitä pitäisi seuraavaksi tehdä? Kiroan sitä, että minun pitää elää juuri nyt, näiden omien, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten jopa maailmanlaajuisten hyvinvoinnin ongelmien ja tavoitteiden keskellä. Kokien tuskaa, ahdistusta ja epävarmuutta. Kaikki tämä tieto tuntuu niin painavalta ja tekee minusta sekavan. Tuntuu siltä, että en voi vastata aikani haasteisiin ja kantaa aikuista vastuutani. Maailmanlopun uhka vaikuttaa hyvinvointiini, maailmanloppu varmasti.

Tarvitsemme hyvää kansalaisuutta

Hyvä kansalaisuus on yhteisöllisen elämämme perusta. Se määrittää suhteitamme kaikkiin niihin ihmisiin, joita polkumme varrella kohtaamme. Valinnoillamme kansalaisina on vaikutusta myös toisen ja kolmannen asteen yhteyksiimme. Emme pääse keskinäistä riippuvuutta pakoon asioidessamme markkinoilla taikka käyttäessä ääntämme demokraattisissa prosesseissa.

Ketkä tekevät sote-uudistuksen?

Olemme pian siirtymässä kohti sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden konkretiaa. Sote-uudistus on meidän kaikkien yhteinen asia. On hyvä hetki tarkastella sitä, kuinka monitoimijaisesta muutoksesta on kyse ja mitä vaikutuksia uudistuksella on elämääsi ja yhteisöösi. Mitä ohjeita voisin antaa kuntalaisena ja yhteiskunnallisen yrityksen edustajana itselleni ja muille hyvinvoinnin rakentajille?

Yrittäjäosuuskunnan voitava osallistua sotealan tarjouskilpailuihin

Merkittävä osa julkisin varoin tehdyistä hyödyke- tai palveluostoista kilpailutetaan. Osuuskuntien keskuudessa on herännyt huoli, että kilpailulain tiukka tulkinta voi pahimmillaan sulkea ne ulos sotepalveluiden tarjoajana. Tämä ei ole kenenkään etu.